HTML

Meseország

A klasszikus mesemondás hagyományát eleveníti fel Pap János, aki mindezt humorral ötvözi, plusz modern nyelvezet. Ja, és korszerű technika. Még dolgozunk az öndefiníción.

Mesék hõsökrõl, nagyszerû emberekrõl és magyar celebekrõl

2009.04.27. 11:26 Pap János

Jeszenszky Zsolt és a kalózok

Címkék: artisjus tanmese dévényi tibor mahasz kalózok deák bill gyula jeszenszky zsolt közös jogkezelés öreg király

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy öreg király, aki nagyon szerette a zenét. Volt neki egy nagy ládája telis-tele lemezekkel, meg egy olyan lemezjátszója, amire egyszerre kettő korongot is fel lehetett rakni, sőt, visszafelé is le lehetett őket játszani. Ezeket az öreg király még akkor is magával vitte, amikor a birodalom legkisebb szigetére hajózott ki a harmincháromfejű sárkány legyőzésének évfordulójára, aki hosszú évekig rettegésben tarotta a helyieket. Az alattvalók mindig örömmel fogadták az uralkodó érkezését, mert az ünnepség részeként este a sziget grófja kinyittatta a palotát, és hét teremben folyt a mulatozás. A középső teremben maga a király pakolta a korongokat, persze a saját cuccán, csak az erősítést adta a gróf, az öreg király sosem felejtette otthon a jack-RCA átalakítóját.

Történt azonban egyszer, hogy a szigetre igyekvő királyi hajót kalózok támadták meg, és bár a támadásban szerencsére senki nem sérült meg, a király lemezeit mind utolsó szálig elvitték, csak a csupasz lemezjátszókat hagyták meg neki. Hej, nagy búsulásra adta a király a fejét, mert a Test Department-lemezeket talán még pótolni tudja az e-bayről, de hogy az East első három albumát hol tudja megszerezni, arról fingja se volt.

Ki is hirdette az országban, hogy aki visszaszerzi a zenéit, annak adja a lányát és a fele lemezjátszóját. Jöttek is mindenfelől a próbálkozók, hercegek, gófok, bárók, válogatott cigánylegények, de egy Kraftwerk-összesnél egyik sem tudott többet letenni az asztalra. Most búsult csak igazán a király, mert látta, hogy oda van minden. Ekkor eléje lépett Zsolt vitéz, a híres nemzetközi família legkisebb fia, és így szólt:
- Uram királyom, életem-halálom kezdbe ajánlom, megkeresem a kalózokat és visszahozom a te lemezeidet!
- Hát menj, addig se itt rontod a levegőt, és vidd magaddal apádat is, de aztán tartsad szavadat, vissza ne gyere üres kézzel!

Zsolt vitéz nekivágott, ment hetedhét ország ellen, már elhagyta az utolsó polgári köröket is, amikor a tengerhez ért. Ott állt lehorgonyozva a kalózok hajója, rögtönzött állványokra ki volt rakva két hangfal, mert aznap éppen Deák Bill Gyula lépett fel náluk, akit a kalózok féllábú kapitánya valamiért nagyon szeretett. A kalózok békésen söröztek az énekessel, amikor elébük toppant Zsolt vitéz, kihúzta magát, és csak úgy szikrázott a szeme:
- Most pedig adjátok bekk a lemezeket, vagy lesz itt b+!
- Tessék - mondták a kalózok, és gondosan összecsomagolták a király cuccát - menj békével.

Zsolt vitéz elindult hazafelé, hegyeken-völgyeken át, vitte a király százszor száz lemezét. Estefelé elért az Ezüstrétre, ahol elnyomta az álom. Álmában megjelent neki Dévényi Tibor, és ezt mondta:
- Mikor felébredsz, leszakítasz száz virágot a rétről. Mindegyik virágnak száz szirma van, azokat egyenkint leszeded, és ráragasztod a király lemezeire.

Amikor Zsolt vitéz felkelt reggel, úgy is tett. Azzal megindult hazafelé. Estére ismét egy rétre ért, ahol minden aranyból volt, mert ez volt az Aranyrét. Ott is elaludt, s ismét Dévényi Tibor jelent meg az álmában:
- Innen is szakíts le, de ne száz virágot, hanem amennyit csak bírsz. Ezeket őrizd meg jól. Ha megfogadod tanácsomat, gazdag és fontos ember leszel, s a következő választásokig már fél lábon kihúzod.

Következő nap Zsolt vitéz elért a palotához. Hej, hogy megörült a király, amikor meglátta, hogy visszahozta a kedvenc lemezeit! Gazdagon megjutalmazta Zsolt vitézt, és rábízta a királyság összes hangfelvételének jogkezelését. Zsolt vitéz fogta az ezüstréten szedett virágokat, és elkezdte ráragasztani mind a lemezekre, de még a fényképezőgépekbe való memóriakártyákra meg a DJ-k seggére is.

Még ma is azt ragasztaná, ha időközben nem nevezték volna ki államtitkárrá.

* * *

Kedves gyerekek, mára ennyi volt a mese, aludjatok szépen, de elalvás előtt kapcsoljátok ki az mp3-lejátszóitokat, nehogy a nyakatokra tekeredjen a fülhallgató zsinórja, vagy ami még rosszabb, lemerüljön reggelre az aksi. Szép álmokat!
 

35 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://meseorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr701088994

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Walter Melone 2009.05.01. 08:53:15

Alku!A kiadók és a torrentezők harca új állomáshoz érkezett, amikor a The Pirate Bay üzemeltetőire (nem jogerősen) egy év letöltendő börtönbüntetést szabott ki a svéd bíróság. A védelem egyik leginkább érdekes bizonytási kísérlete az volt, mikor megpró…

Trackback: Konzervatórium 2009.04.30. 22:04:00

Interjú Jeszenszky ZsolttalA Magyar Dj Szövetség elnökétől, a MAHASZ és a ProArt munkatársától, Jeszenszky Zsolttól 2009. január 8-án publicisztika jelent meg az indexen, amelyben a szerző többek között a következőket állítja, kommentálva a kötelező…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TREX · http://polarmacko.blog.hu 2009.04.30. 21:58:49

Az öreg király seggére is ragasztott?

Pöcsköszörű 2009.04.30. 22:21:39

lol :)
ezüstrét és aranyrét után vártam már mikor ér el gazdagrét-re is, de ennyire nem alacsonyodik le :D

nem adok neki sok időt, és jön ide is okoskodni a nevezett

patrona- · http://gumiketrec.blogter.hu/ 2009.04.30. 22:25:31

Ez óriási!
Remélem tényleg idejön, és osztja azt a csöppnyi eszét, amit az apjától örökölt, hehe.

Gabbesz 2009.04.30. 22:54:11

Zsolti vitéz az iwiw-en is küldött egy levelet az ismerőseinek internetes droidokról, és éhező zenészekről...

Kedves Ismerősök, Barátok,

Kérem, engedjétek meg, hogy szíves figyelmetekbe ajánljam az Index-en megjelent legújabb írásomat egy számunkra rendkívül fontos témában.
Valószínűleg a legtöbben találkoztatok az elmúlt napok híradásai között a hírhedt svéd kalózoldal, a Pirate Bay perében hozott ítélettel, illetve ennek visszhangjával.
Nyilván nem mindenkit érdekel egyformán a kérdéskör, de egy, az alkotói közösség és általában az alkotóművészi tevékenységek jövőjét nagymértékben befolyásoló ügyben született egy remélhetőleg precedens értékű ítlélet.
Természetesen azonnal felbolydult a fél világ, a bloggerszféra internetes droidjaitól az anarchista politikai aktivistákig a legnagyobb sületlenségeket és demagóg szlogeneket hordják össze a tolvajok védelmezői.
Igyekeztem egy kis betekintést nyújtani a zenekalózok valódi természetébe, motivációiba és álságos médianyomulásába.

Köszönöm, ha elolvasod, s ha úgy érzed, esetleg érdekelhet még valakit, köszönöm azt is, ha az ő figyelmét is felhívod.

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2009.04.30. 23:13:14

@Gabbesz, lebuktál: neked a spanod ez a f@sz, és az iwiwen haverkodtok :-)

ű 2009.04.30. 23:14:48

ilyen buta hülye köcsögöt! de miért ezek kerülnek pozicíióba? :(

patrona- · http://gumiketrec.blogter.hu/ 2009.04.30. 23:28:15

De persze az nem álságos médianyomulás, hogy zsótika az indexre hányja a lopott cikkét, ugye?
Vagy az index tényleg direkt szopatja ezt a nyomorékot, mert minden vele foglalkozó blogbejegyzés azonnal címlapos lesz:-)

Civil a palyan 2009.04.30. 23:44:31

Zsoltika csak azt csinálja, amit a papájától tanult. Ennél nagyobb baj, hogy mások is úgy vannak az internettel, ahogy a papájukkal tanulták: kb. 20 éves lemaradásban. Ma az internet nem a szerzői jogdíjakról szól, hanem a globális tartalomról. Felteszem, ebben Zsoltika & Papa messze nem az előőrsben foglal helyet! Ma az minősít egy tartalmat, hogy hányan töltik le (legálisan vagy illegálisan). Ezt Zsoltika elfelejti - vagy elfelejteni véli. Az lehet, hogy mindez mögött az Index lejáratókampánya áll: de ilyen kampány a tartalommegosztás apostolainak nem járna ki. Szóval, ezzel takarózni megintcsak az internet tartalmának tök félreértésén alapul, és hasonlatos a kádári cenzori hatalomhoz. Vajon miért pont ehhez hasonlít minden olyan kezdeményezés, ami az internetet korlátozni kívánja? Nem akarok demagóg lenni, de Zsoltika neveltetését nem ezek a kádári cenzúrák határozták meg? De ma kissé más világot élünk...!

éshanem 2009.05.01. 00:25:10

Egy dolgot nem értek ebben a jogdijban, ha ugye van egy kocsmád és szól a mittomén roxy reszelős vén alkeszeknek, fizecc jogdijat fizet a rádió is ez igy duplán van nem? hja lassan a fülekre is ragasztanak szép hologramot aki félsüket akcios mer csak monóban hallgatja

ssolymarka 2009.05.01. 00:38:57

Itt is van egy jó kis kombináció a témára:

hivatal.blog.hu/2009/04/26/sulyos_szerzoi_jogsertes

na, pusza, boldog munka ünnepét mindenkinek, én mentem aludni, nálunk holnap a bulinap, jelszó, halál a torrentre:-)

rez 2009.05.01. 00:58:49

nagyon szívesen megütném ezt a zsolti fijút...

tomi888 2009.05.01. 01:01:47

az hiányozna még, hogy államtitkár legyen belőle...

ügyfélszolgálatos 2009.05.01. 01:38:11

@tomi888: Pedig az lesz. Faterja nagy jobbos. Volt külügyes.

átlátó 2009.05.01. 02:00:53

Senki nem víz, tűz, sav és golyóálló.

Parasite 2009.05.01. 02:26:10

zsóttika egy kis majom akit le kell szépen szarni magasról, örvendezik a piratebay elleni ítéletnek, közben azt sem tudja miaz. csak hallotta valakitől hogy valami olyan folyik amiről azt suttogják, tán nem kéne. de azt már elfelejti elmondani, hogy az ítélet nem jogerős, sőt megtámadták, mert a bíró több jogvédő szervezetnek a tagja sőt van amelyiknek társelnöke, így kissé előállt az összeférhetetlenség. tehát pont ott vannak, ahol eddig, sehol. de ő már veri más faxával a csalánt, és lefordít olyat ami nemis az övé, úgy állítva be, hogy na mégis én vagyok a jani. szegényt biztos sokat verték az iskolában, azért ilyen.

serwer 2009.05.01. 05:55:02

Zsolti tényleg csíped a Test Department-tet?
Mert akkor megvédelek.

janikahhh (törölt) 2009.05.01. 07:10:20

Pár év múlva mindenki kötelező füldugóval (persze matricás) járhat csak, aztán csak akkor veheti ki, ha megfizette a plusz díjat. Neheogymá véletlenül ingyen meghalljon valami jogvédett cuccost...
dom.ir/0tipli

Freechild 2009.05.01. 08:15:32

Zsoltika egy faszom bábu (olyan mint a demcsák zsuzsa) azt mondja amit a szájába adnak. A szomorú hogy ezek kapnak publicitást.

fraki 2009.05.01. 08:17:20

„már elhagyta az utolsó polgári köröket is” – ez – politikától teljesen függetlenül – elég gyenge pontja az írásnak, képzavaros, nem is erős, de ugyanakkor a gunyoros szándék látható benne, nem világos, hova akar szúrni, meg minek oda, meg nem is üt eléggé. Egyébként nem rossz szöveg.

yupi 2009.05.01. 08:45:02

Akkora marha ez a Jeszenszky! Ahelyett, hogy a modern XXI. századi digitális média törekvései mellé állna, a konzervatív, vesztes hanyatló iparágat támogatja! Lúzer!!! Népszerűségre vágysz?? Akkor a rossz oldalon állsz Luke!

BKV reszelő 2009.05.01. 08:55:31

Egy bekezdésben végeztél volna a témával, ha nem próbálod sikertelenül mesének csomagolni az egészet. Ne írj, ha nem bírod a magyarok nyelvét !

Kapsz egy csókot jeszenszki zsoltikától, ha megmondod, mi a hiba az alábbi mondatból, melyet a suta történetedből idéztem. Ha nem mondod meg, akkor viszont jeszenszki előtt kell térdelned, míg világ a világ és hogy mi történik közben, az már egy másik mese !
"Még ma is azt ragasztaná, ha időközben nem nevezték ki volna államtitkárrá."

Borzasztó Károly 2009.05.01. 09:04:00

kicsit bena a vege, de jo azert :)

Host 2009.05.01. 09:24:43

És ez nem mese! :)

PiszkosFreddy 2009.05.01. 09:34:23

@BKV reszelő: Te entellektüel-fellegegben járó internet-hérosz,Te!Nélküled oly üres lenne ez oldal.Oszt'bisztossan a hejjessirássi+
fogalmazássi szotáral a fejjed alat aszó.

Dmarci 2009.05.01. 09:47:57

Nézzétek meg az iwiw-es adatlapját! Zsolti egy beképzelt, tehetségtelen, arrogáns idióta. A szomorú az, hogy ennyi tehetséggel idáig vitte. Monnyon le!

bonobonohu · http://bono.hu 2009.05.01. 10:57:13

@BKV reszelő: """Kapsz egy csókot jeszenszki zsoltikától, ha megmondod, mi a hiba az alábbi mondatból, melyet a suta történetedből idéztem."""

nem inkább "mondatban"? :-P :-D

Pap János · http://humor.blog.hu/ 2009.05.01. 21:09:10

@BKV reszelő: jár a pont, túlkopipészteltem, javítom

@Bono: lol
süti beállítások módosítása